Още на 28 август 1993 г. в гр. Варна г-н Ваклуш Толев поиска денят на кончината на цар Борис III да се приеме за Ден на 13-те безсмъртни българи и да се сгради Дом-светилище в тяхна памет.

Дом-светилището ще бъде българският социален учебник
на приложна отговорност и национална доблест!

Ругаха ни чужди, ругаят ни и свои. Време е идеята за безсмъртните да победи сенките на съдбата. Те, безсмъртните, не търсят нашето признание, но ние имаме нужда от тяхното присъствие! Нито подражателството, нито аналогиите са потребно доказателство за наложителната необходимост от този Ден.
В душата на българина има наличен, но не достатъчно приложен оптимизъм. Затова празнуваме повече падналите за освобождение, отколкото идеята за История. Предложената от Общество Път на Мъдростта дата и поименни безсмъртни е именно идея за История.
Ние искаме гладният за хляб и бедният за идеи да се срещнат в Дом-светилището! Защото пораженство е да се живее без национална доблест и обидно е да нямаме идея за историзъм!

28 август 1992 г. — гр. Асеновград, слово на Ваклуш Толев в църквата “Св. Димитър” по повод годишнината от смъртта на цар Борис III Обединител.

28 август 1993 г. — гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис III Обединител, за първи път е прокламирана от Ваклуш Толев идеята за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване 28 август за Ден на безсмъртните българи.

27 и 28 август 1997 г. — градовете Добрич и Варна, за първи път е конкретизирана идеята — посочени са поименно 13-те личности, които да бъдат чествани на този Ден.

13 декември 1997 г. — гр. Пловдив, учреден е Инициативен комитет от Обществото Път на Мъдростта за осъществяване идеята на Ваклуш Толев. Инициативният комитет се обръща с Възвание към българската общественост и съвместно с културни и образователни институции, нестопански организации и интелектуални среди анонсира идеята в десетки градове на страната с участието на автора.

28 август 1998 г. — гр. София, Сдружение “Общество Път на Мъдростта” съвместно със Столична община — район “Триадица”, Катедрален Храм-паметник “Св. Неделя” и Съюза на възпитаниците на Негово Величество училища, школата за запасни офицери и родолюбивото запасно войнство — клуб София, тържествено отбелязват за първи път 28 август като Ден на безсмъртните българи. Същият ден се отслужва панихида за 13-те безсмъртни българи в Катедрален Храм-паметник “Св. Неделя”.

27 август 1999 г. — гр. София, по повод Деня на безсмъртните българи Сдружение “Общество Път на Мъдростта” провежда съвместно с Агенция “София прес” пресконференция с Ваклуш Толев, а в Дома на техниката — паметна вечер в чест на 13-те поименни безсмъртни българи.
29 юни 2000 г. — гр. София, на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България официално се разглежда предложението на Сдружение “Общество Път на Мъдростта” за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване 28 август — денят на кончината на цар Борис III Обединител, за Ден на безсмъртните 13 поименни българи.

28 август 2000 г. — София, Пловдив, Варна, Хасково, Добрич, Стара Загора, Велико Търново, чествания и панихиди за 13-те безсмъртни. Във Варна се провежда пресконференция. За празника се подготвя филмът “Дом-светилище”, който се излъчва по множество телевизии в страната.

28 август 2001 г. — инициативата на Общество Път на Мъдростта придобива национален характер под различни форми в над десет града в страната. Честванията са подкрепени от стотици видни личности и институции; обществено-политически и културни организации застават зад идеята.

21 август 2002 г. — гр. Велики Преслав, учредява се Граждански комитет за изграждане на Дом-светилището на 13-те безсмъртни българи. В комитета се включват общественици от самия град; представители на Общината, на Православната християнска църква и на Общество Път на Мъдростта. С писмени обръщения в учредяването се включват общественици и от други градове. Събранието излиза с предложение пред Община Преслав за предоставяне на конкретно място за построяване на Дом-светилището.
Велики Преслав свидетелства за културното величие на България; концентрира духовния потенциал на българина във вековете, градил и извеждал националния ни дух в идеи за бъдеще.

28 януари 2003 г. — гр. Велики Преслав, Общинският съвет със свое решение утвърждава листата на 13-те безсмъртни българи и предоставя место за построяване на Дом-светилището.

13 февруари 2005 г. — официално е обявено създаването на Фондация “Безсмъртни българи”, която да набира средства за изграждането на Дом-светилище за 13те безсмъртни българи и да работи за утвърждаването на 28ми август като Ден на 13те безсмъртни българи.